1 lax på ca 1,5 kg, fjällad och rensad
salt, nymalen svartpeppar
2 msk stötta fänkålsfrön
4 stora nävar blandade örter (persilja, rosmarin, basilika,
dill)
2 citroner, tunt skivade
6 salladslökar skurna i bitar
1 stor dagstidning ("gamla" modellen, Sydvsenska Dagbladet är
ok, tror jag.)
Snöre
Slå upp tidningen på mitten och lägg laxen tvärs
över den. Salta och peppraut- och invändigt. Gnid laxen med
olivolja och fyll den med hälften av örtkryddorna och löken.
Strö över fänkålsfröerna, lägg på
citronskivorna. Lägg resten av örterna och löken under
och ovanpå laxen. Ringla över olivolja, vik in kortsidorna
på tidningen och rulla till ett hårt paket. Knyt om den väl.
Blöt paketet rejält under kranen och stek överst i 220
C ugnsvärme eller grilla helst på utegrill i ca 25 min på
var sida.
|